Laattojen asennusohjeita

 

  • siirry VIA -laattojen asennusohjeisiin tästä >
  • siirry sementtilaattojen asennusohjeisiin tästä >
  • siirry terrakotta- ja tiililattioiden verkkokauppaan tästä >

 

 

Vinkkejä terrakotta- ja tiililaattojen asennukseen ja ylläpitoon

  • Domus Classica –valikoimaamme kuuluvat terrakotta- ja tiililaatat ovat hieno käsityön ja vanhan perinteen taidonnäyte. Laatat valmistetaan Espanjassa samalla tavoin kuin tehtiin satoja vuosia sitten. Savi painetaan ensin tiiviisti käsin puiseen laattakehykseen, jonka jälkeen muotonsa ja paksuutensa saanut valmis laatta nostetaan ensin ulos telineille kuivumaan pariksi viikoksi. Kuivumisen jälkeen laatat siirretään tiiliuuniin korkeaan lämpötilaan saamaan tiilelle ominaisen punaisen värin. Kaikki tämän tehdään käsityönä.


Ennen asennusta

Koska laatat on tehty käsityönä ja pieniä värivaihteluita saattaa olla, kannattaa kaikki laattapaketit ensin avata ja jakaa eri sävyt tasaisesti eri puolille lattiaa. Pienet erot värisävyssä ja laatan koossa ovat käsin tehdyissä laatoissa hyväksyttäviä. Asennusalustan tulee olla tasainen, puhdas ja täysin kuiva. Pyyhi myös laatat niin, että niissä ei ole ylimääräistä pölyä. Muista kytkeä lattialämmitys pois päältä ajoissa ennen asennustyötä. Huom! Tässä vaiheessa aiheellista varoittaa laattojen asennuksesta suoraan suihkun alle. Laatta sinänsä kestää hyvin asianmukaisesti vesieristetyssä lattiassa, mutta vahvat shampoot (varsinkin vaalentavat) ja hiustenvärjäysaineet saattavat muuttaa värisävyä, vaikka laatat olisi suojattu asianmukaisestikin. Kylpyhuonetiloissa tiililaattoja käytetään kyllä. Tiililaattoja voi asentaa myös ulos, mutta ei suoraan sateen ja lumen alle. Ohuemmat laatat sopivat hyvin myös seinälle asennettaviksi.

Laatan asennuksesta

Jos lattiassa on kehyksellinen kuvio, on laattojen asennus aloitettava keskeltä. Mittaa sekä leikkaa reunoihin tulevat laatat vasta sitten, kun keskuskuvio on asennettu. Laatat tulee leikata kuivana. Parhaiten se onnistuu kulmahiomakoneen timanttilaikalla. Asentajilla on monesti omat suosikkilaastinsa, eikä tiililaatoille ole yhtä ainoaa oikeaa kiinnitysainetta. Laastiksi sopivat erityisesti luonnonkiville tarkoitetut tuotteet. Yksi hyväksi todetuista laasteista on Vetonit Klinkkerilaasti. Laatat asennetaan kuivina ja laastin etuihin kuuluu, että se tarttuu hyvin kuivaankin laattaan. Kiinnityslaastia käytetään tiililaattojen asentamiseen 1,5 – 2 kertaa enemmän kuin keraamisia laattoja työstettäessä. Varmista, että laastia on laatan alapinnalla sekä asennettavalla lattiapinnalla tasaisen peittävästi ja runsaasti (tämä on tärkeää!). Laatat asennetaan käsin painamalla tiukasti alustaansa ja kun laastia on runsaasti, on laatat helpompi asettaa oikeaan korkeuteen. Työstä kerrallaan pientä alaa ja paina laatat lopullisesti paikalleen vasta sitten, kun olet asemoinut tiilet silmämääräisesti kohdilleen. Laatoissa saattaa olla korkeuseroja. Poista laatan pinnalle tulleet tahrat heti. Jos asennuksesta on kuitenkin jäänyt jälkiä laatan pintaan, voi puhdistukseen käyttää ennen pinnan suojausta punaista hankauslevyä (karhunkieli) tai pehmeää messinkiharjaa. Vältä pinnan pesemistä runsaalla vedellä.

Laattojen saumaus

Anna lattian kuivua hyvin ennen saumausta – siis hyvin. Tiili on huokoinen luonnonmateriaali, joka imee itseensä kosteutta asennuslaastista. Tiilen kuivumisaika riippuu olosuhteista. Kun kuivumista on tapahtunut muutama päivä, voi mahdollisen lattialämmityksen kytkeä päälle ja nostaa lämpötilaa pikku hiljaa kuivumisen nopeuttamiseksi. Kosteuden mukana tiilen pintaan nousevien suolahärmeiden tulee kaikkien olla poistuneet ja laatta kokonaan kuiva. Pintaan nousseet suolaläikät saa pois happamalla pesuaineella. Geal Chimichellä on Ceramik -puhdistusaine tähän tarkoitukseen, mutta kotikonstina toimii myös pesuveteen sekoitettu etikka tai sitruunahappo. (Älä tee sekoituksesta liian vahvaa, ettei tiilen pintaan imeytynyt etikka tai sitruunahappo muuta laatan väriä. Kokeile ensin pieni testialue.) Vältä kuitenkin laatan kastelemista viimeiseen asti. Jos joudut pesemään laatan, anna kuivua kunnolla. Basoil -suoja-aine kyllästää laatan ja mikäli se on märkä, ei aine imeydy tarpeeksi syvälle.

Ennen saumausta tiililaatat on käsiteltävä suoja-aineella niin, ettei saumausaine tartu työstettäessä laatan pintaan. Aineita on jälleen monia, mutta oman kokemuksemme perusteella suosittelemme pohjakäsittelyksi Basoil -suoja-ainetta. Samaa ainetta käytetään myös lattian kyllästämiseen saumauksen jälkeen. Ennen koko lattian käsittelyä kannattaa käsitellä ensin pieni koealue. Jos suoloja nousee vielä, ei käsittelyä ole hyvä jatkaa vielä koko lattiaan. Suoja-aineen alle jää muuten pysyviä harmaita läikkiä, jotka tekevät pinnasta laikukkaan.

Laattojen suojaus ennen saumausta

1. Pyyhi pöly pois sementtilaatan pinnasta kostealla (ei märällä) sienellä ennen suojausta.

2. Ennen käyttöä sekoita aine hyvin.

3. Sumuta Basoil -suoja-ainetta tasaisesti laatan pinnalle ja levitä mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.

4. Jos laatan pinnalla on 5 min kuluttua vielä nestettä, pyyhi ylimääräinen aine pois mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.

5. Anna kuivua vähintään neljä tuntia ennen saumausta.

6. Huolehti hyvästä tuuletuksesta käsittelyn aikana.

Sauman leveys on makuasia, mutta valmistaja suosittelee 1,5 – 2 cm saumaa sekä terrakotta- että tiililaatoille. Sopivia sauma-aineita on monia, mutta tärkeää on valita leveille saumoille sopiva sauma-aine. Yksi leveille saumoille sopivista aineista on Weberin Vetonit Klinkkerisaumalaasti. Sekoita sauma-aineesta mahdollisimman kuiva. Mitä kosteampaa laasti on, sen tiukemmin se tekee tahroja laatan epätasaiseen ja huokoiseen pintaan. Yhteen kertaan levitettyyn suoja-aineeseen ei kannata täysin luottaa, vaan työstä pientä aluetta kerrallaan. Ylimenneet roiskeet on helpompi pyyhkiä pois kosteana. Domuksen Hattulan myymälässä tavoittelimme saumauksessa mahdollisimman rosoista tunnelmaa ja teimme sauman karkealla Fescon M100/600 -muurauslaastilla. Laasti sekoitettiin melko kuivaksi ja painettiin tiiviisti saumaan saumaraudalla. Työstettäessä saumaa suihkutettiin vedellä kosteammaksi. Työ sujui hyvin ja sauma on tavoitellun kaltainen. Muurauslaastia kannattaa harkita varsinkin tiililaattoja saumatessa. Tiililaatan pinta on karkeampi kuin terrakottalaatoissa. Jos laatan pinnalle on jäänyt saumauksen jälkeen kuivunutta laastia, käytä puhdistuksessa punaista hankauslevyä (karhunkieli) tai pehmeää messinkiharjaa.

Terrakotta- ja tiililaattalattian suojaus ja ylläpito

Huokoinen tiililattia tarvitsee suoja-aineet vettä, öljyä ja likaa vastaan. Olemme valinneet omiin valikoimiimme kauan käytössä olleen italialaisen Geal Chimiche -tehtaan valmistamat tuotteet, mutta tarjolla on monia muitakin hyviä valmisteita. Idea aineiden käytössä on yleensä sama. Ensin huokoinen laatta kyllästetään Basoil -suoja-aineella, joka imeytyy pintaa syvemmälle. Sen jälkeen kulutuspinnaksi levitetään vaha, joka uusitaan tarvittavin väliajoin. Basoil on itsessään jo likaa ja vettä hylkivä, ja siksi pintavahan alle tarvitaan tartuntapohjuste. Pelkkä Basoil - suoja-aine riittää suojaksi sellaisissa paikoissa, joissa kulutus on normaalia vähäisempää tai jotka eivät ole likaantumiselle niin kovin alttiina (esim. välitilalaatat). Lattioille suosittelemme Basoilin päälle aina myös vahaa.

A. Laatan kyllästäminen

Jatka lattian käsittelyä Basoil -suoja-aineella (sama aine levitettiin lattialle ennen saumausta). Sitä voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa, myös kylpyhuoneessa. Suoja ei kellastuta sementtilaatan väriä, eikä se muuta alkuperäisen materiaalin vesihöyryjen läpäisevyyskykyä.
1. Ennen käyttöä sekoita suoja-aine hyvin.
2. Sumuta Basoil -suoja-ainetta tasaisesti laatan pinnalle ja levitä mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.
3. Jos laatan pinnalla on 5 min kuluttua vielä nestettä, pyyhi ylimääräinen aine pois mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.
4. Anna kuivua vähintään tunti ja tee käsittely uudestaan.
5. Huolehti hyvästä tuuletuksesta käsittelyn aikana ja jätä lattia kuivumaan yön yli ennen tartuntapohjusteen levitystä.

B. Tartuntapohja ennen vahausta

Basoilin levityksen jälkeen lattiapinta on ennen vahausta käsiteltävä Base -tartuntapohjusteella.

1. Ennen käyttöä sekoita aine hyvin.
2. Sumuta Base -pohjuste tasaisesti laatan pinnalle ja levitä mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.
3. Jos laatan pinnalla on 5 min kuluttua vielä nestettä, pyyhi ylimääräinen aine pois mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.
4. Anna kuivua 1 - 2 tuntia.
5. Jos kiven pinnassa on kuivumisen jälkeen levitysjälkiä, poista ne liuokseen kostutetulla kankaalla pyyhkimällä. Kertakäsittely riittää, jonka jälkeen lattia vahataan Woplus -vahalla.

C. Lattian vahaus

1. Ennen käyttöä sekoita aine hyvin.
2. Sumuta Woplus -vaha tasaisesti laatan pinnalle ja levitä mopilla tai nukkaamattomalla kankaalla.
3. Pyyhi ylimääräinen liuos pois kuivalla kankaalla.
4. Anna kuivua 2 - 4 tuntia riippuen tilan lämpötilasta (ei alle +5 astetta) ja ilmanvaihdosta.
5. Uusi vahaus toiseen kertaan.
6. Jos kiven pinnassa on kuivumisen jälkeen levitysjälkiä, poista ne liuokseen kostutetulla kankaalla pyyhkimällä.
7. Vahan voi halutessaan kiillottaa kuivumisen jälkeen pehmeällä laikalla (valkoinen). Huom! Suihkutilassa vaha ei välttämättä anna riittävää suojaa.

Pinta kestää paremmin, kun pesuaineena käytetään neutraalia pesuainetta. Geal Chimichella on ylläpitopesuun tarjolla oma CB90 - pesuaineensa (liuos 2-5%), mutta monet muutkin lempeät pesuaineet sopivat hyvin. Hyväksi havaittu ja vahapintaa hyvin suojaava aine on mm. pellavaöljysuopa tai Conwoyn lattiasuopa. Perusteellisemman puhdistuksen voi tehdä Geal Chimichen CB90 -pesuaineella (liuos 50 %), normaalia vahvemmalla pellavaöljysuopaliuoksella tai emäksisellä pesuaineella. Jos vahaa on pinnassa jäljellä, riittää pelkän pintavahan uusiminen (1-2 kerrosta). Tilanteen voi kokeilla rapsuttamalla pintaa terävällä veitsenkärjellä. Jos pinnasta irtoaa valkoista jauhetta, on vahaa vielä jonkun verran jäljellä. Jos vaha on kokonaan kulunut pois, on uusittava myös Base -pohjuste. Yleensä vahapinta kestää kulutuksesta riippuen 1 - 3 vuotta.

Alle olemme koonneet kaikki ohjeessa mainitut tuotteet ja linkit tarkempiin tuoteselitteisiin. Asennus- ja pintakäsittelyohjeet saattavat kuulostaa monimutkaisilta, mutta käytännössä työ ei sitä ole.

Annamme mielellämme lisäneuvoja!

 

Asennuslaasti:
Weber/ Vetonit Klinkkerilaasti
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.e-weber.fi/laatoitus-vedeneristys/tuotteet/kiinnityslaastit/webervetonit-kf.html

Suoja ennen saumausta:
Geal Chimiche/ Basoil
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.domusclassica.fi/tuote/suojaoljy-kivipinnoille/860-088-1/

Saumausaine:
Weber/ Vetonit Klinkkerisaumalaasti
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.e-weber.fi/laatoitus-vedeneristys/tuotteet/saumalaastit/webervetonit-prof.html

Fescon/Muurauslaasti M100/600
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.fescon.fi/tuotteet/muurauslaastit/19/muurauslaasti-m100600

Puhdistusaine saumauksen jälkeen:
Geal Chimiche/ CB90
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.domusclassica.fi/tuote/kivipintojen-puhdistusaine-1-litra/860-096-1/

Kyllästysaine:
Geal Chimiche/ Basoil
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.domusclassica.fi/tuote/suojaoljy-kivipinnoille/860-088-1/

Tartuntapohjuste:
Geal Chimiche/ Base acqua
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.domusclassica.fi/tuote/pohjuste-kivipinnoille-(ennen-vahausta)/860-089-1/

Vaha:
Geal Chimiche/ Woplus
Linkki tarkempiin tietoihin: http://www.domusclassica.fi/tuote/vaha-kivipinnoille-silkinkiiltoinen/860-092-1/?keywords=woplus