Tapetointiohje

 

            

Huom! Tämä ohje on Pihlgren & Ritolan omille tapeteilleen tekemä, mutta soveltuu hyvin muillekin paperitapeteille.

Vinkit alkuun:

 • Domus Classica toimittaa kolmen tehtaan tapettimallistoa, voit selailla malleja verkkokaupan sivuilta klikkaamalla yllä olevia logoja. Tiedustele myös mahdollisia tapettilehtiöitä myymälöistämme.
   
 • Domus Classican verkkokaupasta saat tapetoinnin tärkeimmät tarvikkeet:
  - tapettiliisteri
  - makulatuuritapetti
  - tapettiharja
   
 • ​​​​​​​Varmista ennen tapetointia, että tapettirulliin merkitty mallinumero vastaa tilaamaasi tuotetta ja rulliin merkityt painosnumerot ovat samat. Jos havaitset tapetin laadussa huomautettavaa, ota yhteyttä tapetin ostopaikkaan. Tuote katsotaan hyväksytyksi, kun tapetit on kiinnitetty. Huomioi, että liimaväreillä painettu tapetti on yksilöllinen tuote, jonka painojäljessä on aina pientä elävyyttä.

 

TAPETOINTI

1. Sekoita paperitapetille soveltuva liisteri hyvissä ajoin valmistajan ohjeiden mukaisesti.

2. Merkitse seinään pystysuora apulinja, jotta saat ensimmäisen tapettivuodan suoraan. Mittaa ensimmäisen vuodan pituus.

3. Avaa tapettirulla tapetointipöydälle kuviopuoli alaspäin. Leikkaa ensimmäinen tapettivuota hieman lopullista mittaa pidemmäksi ja merkitse yläreuna esim. lyijykynällä, jotta kaikki vuodat tulevat samansuuntaisesti seinälle.

4. Levitä liisteri liisteriharjalla tasaisesti ensimmäisen tapettivuodan taustapuolelle. Anna tapetin vettyä 1—2 minuuttia. Emme suosittele koneliisteröintiä. Käsittele tapettia varovasti, paperitapetti on arimmillaan kosteana.

5. Tapetti kiinnitetään tapettiharjalla kevyesti kuviopuolelta harjaamalla (ei muovi- tai metallilastalla). Nosta liisteröity vuota varovasti lähelle seinäpintaa ja aloita kiinnittäminen tapettivuodan yläosasta. Etene keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin ja varmista erityisesti reunojen kiinnittyminen alustaan. Jos liisteriä joutuu tapetin kuviopuolelle, taputtele se heti pois kuivalla, puhtaalla rievulla. Älä hankaa.

6. Mittaa ja leikkaa seuraava vuota huomioiden mahdollinen kuviokohdistus (tasa- tai vuorosovitus). Tapettivuodat asennetaan puskusaumalla eli reunat tiiviisti vastakkain, tai pienellä limisaumalla, jossa seuraava tapettivuota asennetaan aina 1-2 mm edellisen päälle. Seuraavaa vuotaa kiinnittäessäsi kohdista ensin kuviot ja kiinnitä sitten kuten ensimmäinen vuota. Etene yksi vuota kerrallaan loppuun saakka.

TAPETOINNIN JÄLKEEN:

Anna tapetoitujen seinien kuivua rauhassa. Leikkaa ylimenevät osat terävällä mattoveitsellä, kun liisteri on täysin kuivaa. Tapetoitua seinää voi puhdistaa varovasti pehmeällä, kuivalla kankaalla. Paperitapetti ei kestä märällä pyyhkimistä, hankaamista eikä pesuaineita.

-------------

Lue seuraavaksi halutessasi tarkennuksia yllä oleviin ohjeisiin:

POHJATYÖT

Tapetoitavan seinäpinnan on oltava mahdollisimman tasainen ja tasavärinen. Erityisesti pienet kohoumat näkyvät paperitapetin läpi yllättävän selvästi, samoin kuin pinnan epätasainen tai tumma väritys. Tapetin voi hyvin asentaa vanhan paperitapetin päälle, mutta alle jäävän tapetin saumakohdat kannattaa hioa tasaiseksi. Mahdolliset repeämät paikataan esim. revityillä paperisuikaleilla. Hyvä vaihtoehto on myös tapetoida seinä ensin alus- eli makulatuuritapetilla. Vahvasti muovipintainen tai kohokuvioinen tapetti täytyy poistaa ennen tapetointia - näiden päällä ei paperitapetti pysy. Irrota tarvittaessa listat ja sähkörasioiden kannet. Varmista, että sähköt on kytketty pois huoneiston sulaketaulusta. Sähkörasioiden johdot on hyvä teipata mahdollisimman litteäksi ennen työn aloittamista (HUOM! Muista sähköturvallisuus, ole yhteydessä ammattilaiseen, jos olet epävarma). Uusi kipsilevyseinä tasoitetaan huolellisesti – paras lopputulos saadaan ylitasoituksella. Seinä on myös syytä pohjamaalata ennen tapetointia. Tämä helpottaa paitsi asennustyötä, myös tapetin poistoa aikanaan. Pohjamaali voi olla esim. himmeää sisustusmaalia. Huokoinen kuitulevy on hyvä liisteröidä kauttaaltaan ennen tapetointia. Muussa tapauksessa levy saattaa tapetointivaiheessa imeä tapetin liisterin itseensä, eikä tapetti kiinnity kunnolla. Levyjen saumakohtiin liisteröidään paperinauhaa tai paperisuikaleita repeilyn estämiseksi. Tasaisempi, vaalea pohja syntyy makulatuuritapetin avulla. Huokoisen kuitulevyn voi myös päällystää pinkopahvilla. Pinkopahville tapetoitaessa paperitapetin ei anneta vettyä, vaan se kiinnitetään heti liisterin levittämisen jälkeen. Näin tehdään siksi, että tapetin ja pinkopahvin täytyy kastua ja kuivua samassa tahdissa. Pinkopahvi kupruilee liisterin vaikutuksesta, mutta kiristyy kyllä kuivuessaan takaisin paikoilleen. Maalattu lastulevyseinä on hyvä tasoittaa ennen tapetointia tasoitetapetilla tai makulatuuritapetilla. Saumakohdat täytyy ylittää lasikuituvahvisteisella saumanauhalla tai tukevalla paperinauhalla, sillä lastulevyt elävät voimakkaasti ilmankosteuden vaihteluissa. Maalatut kiviseinät täytyy pohjamaalata tai hioa himmeiksi. Pehmeämpi, huokoinen tapetointialusta syntyy makulatuuritapetilla. Liisteriin kannattaa sekoittaa hieman PVA-liimaa pysyvyyden varmistamiseksi.

T A P E T O I N T I V I N K I T

Tapettivuodat asennetaan puskusaumalla, eli reunat tiiviisti vastakkain. Joskus saumakohtiin muodostuu pienen pieniä rakoja, vaikka tapetointityö olisi tehty huolellisesti. Tämän voi ennakoida maalaamalla seinään tapetin pohjavärin sävyiset raidat niihin kohtiin, joihin tapettivuotien väliset saumat tulevat osumaan. Toinen vaihtoehto on käyttää pientä limisaumaa, jossa seuraava tapettivuota asennetaan aina 1-2 mm edellisen päälle. Erityisesti pinkopahville asennettaessa suosittelemme limisauman käyttöä.

TAPETOINTIJÄRJESTYS

Tapetointi on syytä aloittaa oviseinältä, ikkunan vierustalta tai jostain muusta huomaamattomasta paikasta. Nurkat ylitetään kokonaisilla tapettivuodilla. Toinen vaihtoehto on halkaista tapettivuota pitkittäin ennen liisteröintiä siten, että vuota jatkuu 2-3 cm nurkan yli. Tapetointia jatketaan vuodan toisella puolikkaalla. Nurkan tekemisessä voi varovasti käyttää apuna tukevaa pahvinpalaa. Jos huone tapetoidaan kauttaaltaan, täytyy viimeinen tapettivuota usein leikata muita kapeammaksi. Tällainen kohta kannattaa suunnitella näkymättömään paikkaan, oven päälle tai kiinteän kalusteen viereen. Limisaumaa käytettäessä myös tapetoinnin suunnalla on merkitystä. Ikkunasta poispäin tapetoitaessa vuodat asetetaan siten, että seuraava vuota tulee aina edellisen päälle. Tällöin tapetin paperinvärinen reuna saattaa korostua häiritsevästi. Näin on erityisesti, jos valittu tapettimalli on hyvin tumma. Ikkunaan päin tapetoitaessa saumakohdan pieneen harjanteeseen saattaa puolestaan muodostua varjo. Tapetointisuunta täytyy siksi valita huone- ja mallikohtaisesti. Mallistossamme on myös muutamia reunallisia tapettimalleja. Näistä malleista toinen reunaosa leikataan pois ennen tapetointia. Vuodat tapetoidaan limisaumalla siten, että leikkaamaton reuna jää aina seuraavan tapettivuodan alle.

KUVIOSOVITUS

Tapetin kuviot sovitetaan joko tasa- tai vuorosovituksella. Vuotia vierekkäin tarkasteltaessa tasakohdistuksessa kuvio jatkuu aina samasta kohdasta, vuorosovituksessa kuvio jatkuu puolikkaan kuviokorkeuden verran alempana tai ylempänä. Tämä täytyy huomioida tapettia leikattaessa. Katso aina ennen tapetin leikkaamista, että kuvio jatkuu oikeasta kohdasta.

APULINJA

Pystysuoran apulinjan voit merkitä seinään vatupassin tai luotilangan avulla. Tämä viiva kannattaa merkitä seinään esim. lyijykynällä, jolloin saat kohdistettua ensimmäisen tapettivuodan ilman apuvälineitä. Suora on hyvä piirtää välillä uudestaan tapetoinnin edetessä, erityisesti ikkuna- ja oviaukkojen, nurkkien jälkeen. Perinnekohteissa tapettia ei aina ole mahdollista asentaa luotisuoraan, tällöin vertailukohtana voi käyttää vaikkapa ikkuna- tai oviaukkojen pystylinjoja.

TAPETIN LEIKKAAMINEN

Tapettivuodan leikkaaminen onnistuu parhaiten terävällä mattoveitsellä tai erityisellä tapettileikkurilla. Apuna voit käyttää pitkää viivoitinta tai suorakulmaa. Tapetointipöytä helpottaa asennustyötä, mutta tarkoitukseen soveltuu hyvin myös riittävän pitkä, tukeva pahvialusta.

LIISTERI JA LIISTERIN LEVITYS

Sekoita liisterijauhe veteen valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytä vain paperitapetille sopivaa liisteriä (esim. metyyliselluloosaliisteri, perunajauholiisteri tai vehnäjauholiisteri). Liisterin oikea koostumus muistuttaa paksuhkoa kiisseliä. Tapettivuodan reunat liisteröidään huolellisesti, mutta ohuelti. Parhaiten reunojen liisteröinti onnistuu, kun liisteri levitetään keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin, hieman vuodan reunojen yli. Tällöin tapetointipöytä tai -alusta puhdistetaan huolellisesti liisterijäämistä aina ennen seuraavan vuodan leikkaamista. Liisteröityä vuotaa voi myös katsoa viistosti valoa vasten, jolloin liisteröimättömät kohdat näkyvät selvästi. Sopiva määrä liisteriä löytyy kokeilemalla, minkä vuoksi tapetointia voi olla hyvä harjoitella ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan.

LIISTERÖIDYN TAPETIN KÄSITTELY

Liisteröity tapetti on haurasta, minkä vuoksi sitä on käsiteltävä varovasti ja rauhallisesti. Käsittelyn helpottamiseksi tapettivuota voidaan taittaa alaosastaan n. 1/3 siten, että liisteripuolet ovat vastakkain. Taitos avataan, kun vuota on kiinnitetty yläosastaan seinälle. Jos kuvioiden kohdistaminen ei onnistunut kerralla, voi tapettia välittömästi kiinnittämisen jälkeen liu’uttaa varovasti seinäpintaa pitkin oikealle paikalleen. Liu’uttaminen tapahtuu molemmilla käsillä varovasti vetäen, vain muutamia millimetrejä kerrallaan.

TAPETTIHARJA

Paperitapetti täytyy aina kiinnittää tarkoitukseen valmistetulla tapettiharjalla, ei koskaan muovi- tai metallilastalla. Varmista aina ennen uuden vuodan kiinnittämistä, että tapettiharja on puhdas eikä siihen ole vahingossa sotkeutunut liisteriä.

TAPETOINTI OVI- JA IKKUNA-AUKKOJEN KOHDALLA

Kun saavut ikkuna- tai oviaukon kohdalle, älä leikkaa tapettia aukon muotoon, vaan liisteröi kokonainen vuota ja tapetoi suoraan aukon yli. On tärkeää liisteröidä myös ”tyhjän päälle” jäävä osa, jotta tapetti kiristyy kuivuessaan tasaisesti. Yli menevä osa leikataan mattoveitsellä, kun liisteri on täysin kuivaa. Mittaa seuraavaksi aukkojen ylä- ja alapuolelle tarvittavien vuotien pituudet, ja kiinnitä tavalliseen tapaan. Myös irrotettujen sähkörasioiden kohdat ylitapetoidaan, ja tarvittavat reiät leikataan mattoveitsellä jälkikäteen. Oikean leikkauskohdan voi merkitä tapettiin mattoveitsellä tai pienellä kynämerkinnällä. Leikkaa aukot vasta kun liisteri on täysin kuivaa.