Valurautapatterin asennus- ja käsittelyohjeita

 

Siirry Valurautapattereiden verkkokauppaan tästä >
Siirry Valurautapattereiden sähköiseen esitteeseen tästä >

 

Olemme ylpeitä valurautapattereistamme. Ne kestävät isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle, kun niiden siirtely asennuksen aikana ja itse asentaminen tehdään oikein. Patterit voidaan liittää vesikiertojärjestelmään monella eri tapaa. Suomessa toimitamme ne niin, että veden tulo ja lähtö on patterin samassa päädyssä, säätöventtiili ylhäällä. Jos pattereita asennetaan kaksi vierekkäin samaan kiertoon, pyydämme ilmoittamaan siitä etukäteen. Tulpat asennetaan silloin valmiiksi jo tehtaalla.

Patterin käsittely

Patterit toimitetaan teille pakattuna lavalle ja suojamuoviin käärittyinä. Purkakaa pakkaus varovasti ja kääntäkää patterit pystyasentoon. Välttääksenne siivujen välissä olevien kumitiivisteiden rasitusta kantakaa patterit aina pystyasennossa käyttämällä kantokahvoina patterisiivujen väliin patterin molempiin päihin työnnettyjä puupalikoita. Maalipinnan vähäisiä vaurioita varten on mukana pieni purkillinen patterin sävyistä maalia.

Asennus

Varsinkin korkeat patterit on turvallisuuden vuoksi tuettava seinään myös yläreunastaan. Patterille riittää yksikin seinäkannake, joka asennetaan patterin syvyyssuunnassa niin, että kiinnityslaatta jää rakojen väliin. Kierretanko on ensin katkaistava sopivan pituiseksi, patteri voidaan asentaa mahdollisimman lähelle seinää. Asenna tämän jälkeen seinätuki ja kiristä sitten tukilevyt kiinni patterirunkoon. Säätöventtiili asennetaan ensin käsivaraisesti varovasti kiertäen. Kiristämiseen voi käyttää jakoavainta. Venttiilin kierteet vaativat tiivistysliimaa, jotta asennuksesta tulee vesitiivis.

Tulppia ei tarvitse ruuvata auki, mutta jos niin jostain syystä joutuu tekemään, on uudelleen kiristyksessä oltava varovainen. Tulpat ovat valurautaa, eivätkä kestää kovakouraista käsittelyä. Poistoputkien tulpissa ulkokierre on vasenkätinen (käännetään vastapäivään avatessa) ja sisäkierre oikeakätinen. Ulkokierre kiinnittyy patterin runkoon ja sisäkierteeseen kiinnitetään mm. kiinnitetään mm. säätöventtiilit. Muut tulpat ovat tavallisia oikeakätisiä.

Patterit on koepaineistuksen yhteydessä huuhdeltu. Suosittelemme kuitenkin, että patterit huuhdellaan uudelleen asentamisen jälkeen. Näin varmistutaan siitä, että valuraudasta ei irtoa ylimääräisiä hiukkasia vesikiertojärjestelmään. Korroosion- ja kalkinestoaineet kiertovedessä edesauttavat valuraudan kunnossa pysymistä.

Ylileveiden pattereiden kokoaminen

Leveät patterit toimitetaan kahdessa eri osassa. Aseta molemmat patterin puolikkaat tukevalle puunalustalle lattialle niin korkealle lattiapinnasta, että mukana tulevaa kokoamistyökalua pääsee kääntämään vapaasti. Asenna pois otettujen väliaikaisten tulppien paikalle välikappaleet kääntäen niitä ensin 1/4 kierrosta niin, että ne pysyvät paikoillaan. Huomaa, että kummallakin välikappaleella on vasemmanpuoleinen ja oikeanpuoleinen kierre. Lisää pattereiden väliin tiivisteet kummankin välikappaleen ympärille. Pidä patterista kiinni keskeltä ja kierrä ensimmäistä välikappaletta muutaman kerran niin, että toinen pääty on turvallisesti, mutta vielä löyhästi kiinni. Toista sama patterin toisessa päässä. Kiristä kappaleita aina muutama kierre kerrallaan ja vaihda vuorotellen toisesta toiseen, kunnes kummatkin ovat tiukat. (Valmistaja käyttää alustana kahta samalla tasolla olevaa nokkakärryä, joiden avulla painavaa patteria on helppo siirtää.)

Ongelmia?

Jos tulppa vuotaa, on tavallisin syy tulpan kiristäminen patterirunkoon liian tiukasti. Näin käy helposti varsinkin pienitulppaisissa patterimalleissa (mm. Viisipylväinen). Ongelma ratkeaa, kun tulpan kiertää takaisin auki ja kiristää uudelleen hellemmällä kädellä. Joskus patterit näyttävät vääntyneiltä tai banaanin muotoisilta. Valurauta ei väänny, mutta mielikuva voi syntyä silloin, jos liitokset ovat jääneet liian löysiksi. Tilanne on korjattavissa niin, että liitokset löystytetään tasaisella alustalla ja kiristetään uudelleen.

ONNEA JA PITKÄÄ IKÄÄ HANKKIMILLENNE PATTEREILLE!

Siirry valitsemaan patterisi laajasta valikoimasta tästä >